Във вторник Янукович ще направи изявление в Ростов на Дон

Президентът на Украйна Виктор Янукович във вторник ще направи изявление в Ростов на Дон, съобщиха РИА Новости и ИТАР-ТАСС. И двете руски агенции се позовават на източник от “обкръжението на украинския президент”. ИТАР-ТАСС допълва, че Янукович ще направи своята декларация в “средата на деня”. Мястото на публичната поява на Янукович ще бъде съобщено допълнително. Агенцията припомня, че в края на февруари Янукович даде пресконференция в Ростов на Дон и това е последният път, когато е видян от публика.
Информацията на РИА Новости е доста по-категорична в някои оценки. В нея дословно се казва, че на 22 февруари в Украйна бе извършена смяна на властта, имаща признаци на държавен преврат. Радата (парламентът) отстрани от власт президента Виктор Янукович, промени конституцията, възложи изпълнението на задълженията на държавен глава на председателя на парламента Александър Турчинов и насрочи президентски избори за 25 май, пише РИА Новости. Агенцията цитира думите на Янукович, че е бил принуден да напусне Украйна заради заплахата от физическа разправа и остава законно избран държавен глава.
Москва смята, че легитимността на решението на Върховната рада на Украйна предизвиква съмнения, пише РИА Новости. Агенцията допълва, че някои области от източна и южна Украйна, а също и Крим, не признаха легитимността на тези решения на Радата, определиха като незаконно отстраняването на Янукович като президент и приеха решение за провеждането на референдумизапо-нататъшната съдба на своите региони.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.