Във Враца се откриват Ботевите дни

Днес във Враца се откриват “Ботевите дни”, които са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Официалното откриване включва издигане на националния флаг на площад “Христо Ботев” и запалване на вечния огън. “Ботеви дни” ще бъдат открити от инж. Николай Иванов – кмет на община Враца. Петдесет години след официалното откриване на паметника на Христо Ботев, той ще бъде осветен от Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян.

През 1885 год. на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета.

На 27.05.1890 год. е открит първият паметник на Христо Ботев. Това е и първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България. Средствата за него са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов. Автор на скулптурата е Густав Еберлайн.

Първият паметник изобразява Ботев в естествен ръст. В дясната си ръка държи призивно издигната сабя, а в лявата свитък хартия. Разпилените листа в краката му подчертават решението да се премине от думи към дела. Върху постамента на паметника били изписани 190 имена на четници и поборници, и прикрепени твърди барелефи на Давид Тодоров, Мито Цветков и поп Коста Буюклийски, внушителна табела с текст и четири лъвски глави из чиито уста бликала бистра вода.

Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. Паметникът е демонтиран през 1955 г.

На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.