Във видеоклип “Ислямска държава” заплаши САЩ с “Пламъците на войната”

Ислямисти взривяват танкове, после се виждат ранени американски войници. Следват кадри с президента на САЩ Барак Обама, който декларира, че пехотни части няма да бъдат пращани в Ирак.

Това се вижда в 52-секунден видеоклип, разпространен от джихадистите от „Ислямската държава“, чието послание е, че бойците ѝ очакват да влязат в сражения с американските войници, които евентуално ще бъдат изпратени в Ирак. Видеопосланието е озаглавено „Пламъците на войната“ и завършва с текст: „Битката едва започва“.

Записът вероятно е отговор на изявлението на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Мартин Демпси, че ако досегашната стратегия на въздушни удари срещу ислямистите в Ирак не доведе до успех, той би препоръчал изпращането на американски сухопътни части в страната, коментира АП.

Междувременно два клона на „Ал Кайда“ призоваха джихадистите в Близкия изток да се обединят срещу готвената от САЩ международна коалиция за противодействие на „Ислямска държава“. В безпрецедентното обръщение магребският и йеменският клон на „Ал Кайда“ призовават своите „братя муджахидини в Ирак и Леванта да престанат да се избиват взаимно и да се обединят срещу кампанията на Америка и нейната сатанинска коалиция, която заплашва всички“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.