Във Вашингтон обявиха новите си санкции срещу Русия

Министерството на финансите на САЩ наложи нова серия санкции на Русия заради Украйна буквално часове след като в официалния вестник на ЕС бяха обнародвани и влязоха в сила новите санкции на Брюксел срещу Москва.

С най-новите си санкции САЩ наложиха строг контрол върху финансирането на „Сбербанк”, „Транснефт”, енергийните фирми „Лукойл”, „Газпром”, „Газпром Нефт” и „Сургутнефтгаз”, и държавната технологична компания „Ростек”.

Ден преди обявяването на новия пакет от мерки президентът Барак Обама коментира, че ще бъдат задълбочени и разширени санкциите срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия и изрази убеденост, че тези мерки ще усилят политическата изолация на Русия и икономическата цена за Русия, особено в сферите, важни за президента Путин и неговите приближени.

В Москва също коментираха новите санкции още в аванс.

Санкциите срещу Русия, които възнамерява да обяви президентът на САЩ Барак Обама, нямат никаква връзка с реалността, заяви председателят на руската Дума Сергей Наришкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес руската рубла се срина до исторически минимум спрямо долара, което се обяснява с притесненията на финансовите среди и инвеститорите за ефекта от новите санкции на ЕС върху руската икономика и забраните за бизнес с Русия.

Европейският съюз (ЕС) проваля мирните усилия в Източна Украйна, като затяга санкциите срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по Първи канал на руската телевизия.

Вземането на такова решение в момент, когато мирният процес става по-стабилен, означава да се избере пътя за провалянето на този процес, заяви Лавров. Той добави, че Русия ще отговори на санкциите спокойно, адекватно и преди всичко, изхождайки от необходимостта да защити собствените си интереси.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.