Във Варшава президентът настоя за още пари за отбрана

На срещата на върха на НАТО в Уелс през есента България трябва да препотвърди ангажимента си в рамките на Алианса за достигане ниво на разходите за отбрана и сигурност от 2 на сто от БВП. Същото трябва да направят и другите страни-членки на Северноатлантическия пакт. Това заяви президентът Плевнелиев пред журналисти във Варшава. Държавният глава обобщи темите от работните разговори на лидерите от Централна и Източна Европа и президента на САЩ в полската столица, където се отбелязват 25 години от началото на демократичните промени в Полша. Плевнелиев изтъкна, че не може да се оправдаваме само с икономическата криза, а трябва да работим за своята сигурност, което изисква и инвестиции. Според президента страната ни трябва да бъде по-активна при реализацията на съвместни отбранителни проекти с партньорите от НАТО.

Пред лидерите от Централна и Източна Европа президентът на САЩ Барак Обама препотвърди категоричния ангажимент на САЩ и на НАТО към сигурността на държавите членки, “независимо дали става въпрос за един войник или за един сантиметър от територията на всяка една от държавите”, изтъкна държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев ще посети в скоро време Украйна, стана ясно след среща на държавния глава с избрания за президент на Украйна Петро Порошенко. Двамата президенти са разговаряли в рамките на форума на високо равнище във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа.

Петро Порошенко е поел ангажимент пред българския държавен глава, че след встъпването си в длъжност като президент на Украйна „ще се отнесе много сериозно към правата на българите в страната и ще търси решение, базирано на европейските ценности и стандарти”. „Петро Порошенко е много тясно свързан с българската общност в Украйна. Самият той е завършил предизборната си кампания в Болград и има много топли чувства към българите“, заяви пред журналисти в полската столица президентът Росен Плевнелиев.

По време на срещата си двамата са обсъдили ситуацията в Украйна. „През 21-и век трябва да се работи за изграждането на стабилност и доверие и не би следвало да се подклажда напрежение в съседни държави”, коментира държавният глава. Според Росен Плевнелиев кризата в Украйна налага светът и Европа да говорят с един глас. „Опасността от налагане на санкции не е отминала и ако Русия не признае проведените легитимни избори в Украйна и продължи да дестабилизира региони в страната, е възможно да се премине към трета, нова фаза на налагане на санкции, включително и икономически“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че ако се стигне до подобна ситуация България трябва да бъде на висотата на своята отговорност, като достоен член на ЕС. „Ние трябва да помогнем на Русия да работи за доверие и да спазва правилата на международния правов ред“, подчерта държавният глава. Президентът отбеляза също така, че ЕС не може да толерира поведение на „агресивно налагане на нов ред, базиран на правото на силата и на неспазването на международните норми“.

Снимка: Пресцентър

Свързани публикации

2 Comments

  1. Купуваме си 5 зенитни комплекса С400 (и без това сме гъсти с руснаците””). Купуваме разузнавателна техника от Китай (няма по-добра оферта цена/производителност). И за останалите пари – съвременни и не-скъпо струващи безпилотни израелски самолети (така и така, няма гориво за летателните часове на пилотите НИ). Et voila!

  2. Ами да ги изкара от джоба и да ги даде! Той сигурно има откъде. По-добре е парите да отиват за работни места, образование и здравеопазване, в това число линейки.

Leave a Reply

Your email address will not be published.