Вътрешният министър обеща на Турция да предава гюленисти

Турция е поставила директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима й у нас, съобщи БНР. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации – търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г.

Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тема гранична сигурност, а коментарите на Радев бяха предимно хвалби за доброто сътрудничество и намалелия брой на мигранти, които преминават у нас.

На въпрос дали ще изпълни молбата на Сойлу Радев даде доста объркан отговор: „Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища“.

Досегашната практика сочи, че българските власти са готови да връщат гюленисти на Турция като погазват куп правила. Предали сме 71 човека до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.