Вътрешният министър обеща на Турция да предава гюленисти

Турция е поставила директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима й у нас, съобщи БНР. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации – търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г.

Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тема гранична сигурност, а коментарите на Радев бяха предимно хвалби за доброто сътрудничество и намалелия брой на мигранти, които преминават у нас.

На въпрос дали ще изпълни молбата на Сойлу Радев даде доста объркан отговор: “Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища”.

Досегашната практика сочи, че българските власти са готови да връщат гюленисти на Турция като погазват куп правила. Предали сме 71 човека до момента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.