Васил Велев: Все още 1/3 от икономиката е в сивия сектор

„Борбата със сивата икономика не може да приключи бързо, тя всъщност не приключва никога. Тя съществува и в такива страни като старите-членки на ЕС, но в България размерът й е все още неприемливо висок”. Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред участниците във форума „ЗА икономика на светло”, който се провежда в София. Шефът на АИКБ цитира данни, според които за последните няколко години сивият сектор е намалял от 35 % до 32 %. Велев изтъкна, че за справяне със сивата икономика трябва да се полагат системни усилия от страна на държавата, бизнеса, синдикатите, работодателите, медиите и цялото общество.

„Сивата икономика води до нелоялна конкуренция и до по-лоша социална защита за хората, които се трудят”, коментира Велев. „Смятаме, че можем да си поставим за цел намаляването на нелоялната икономика със 7% до 2020 година”, каза още Велев.
По думите му, това ще доведе до увеличаването на приходите от 2,4 млрд. лева ежегодно, а АИКБ има поне 10 конкретни предложения, чрез които това може да се случи.

Организатори на форума са Асоциация на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло“. В кръглата маса са поканени да вземат участие премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, както и редица представители на държавните институции и администрацията, на социалните партньори, на структури на организираното гражданско общество, на академичната общност и медиите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.