Васил Велев: Повече доходи може да има само с ръст на икономиката

Осигуряване на заетост и повишаване на доходи може да има само с ръст на икономиката. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

От АИКБ са предложили 12 мерки за по-добри условия за правене на бизнес в страната, така че да се генерират нови работни места, а не да се губят.

Могат да се обсъждат законодателни промени, които са отхвърляни от политически кабинети, а синдикати и работодатели са се съгласили да се случат, заяви Велев. Една от мерките, които АИКБ предлага, е да се направят по-прозрачни доставчиците на обществени услуги, да има задължение доставчиците да разкриват информация, каквато листват на борсата частните компании. По думите на Велев, много често тези доставчици на обществени услуги имат монополно положение. Друго предложение е договаряне на минимална работна заплата по отделни икономически дейности, което според АИКБ е по-реално и адекватно. Велев предложи среща на НСТС с КЗК, за да се види как може да се промени изкривяването на цените.

Сферата на сигурността е префинансирана спрямо БВП, спрямо средното ниво в Европейския съюз. И обратно – недофинансирано е образованието и социалната сфера, коментира още Васил Велев. Относно предложението на Марин Райков индустриалците да проявят солидарност с най-бедните граждани Васил Велев заяви: „Не смятаме, че тези, които са придобили свръх печалби заради господстващо положение, правейки дарения, могат да получават индулгенция”.

Подкрепяме увеличаването на средствата по Националния план за действия по заетостта, заяви Велев. Категорично ще се противопоставим на орязване на инвестиционни програми, включително държавно съфинансиране, каза още председателят на АИКБ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.