Васил Велев: Няма време за дълги преговори за кабинет, проблемите не чакат

Проблемите, които съществуват, не позволяват много дълги преговори за съставяне на нов кабинет. Има ред неотложни задачи, които трябва да се решат от действащ парламент и избрано от него правителство. Това каза в предаването “12+3” по БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той коментира, че политиците са длъжни да постигнат съгласие за реформи и възстановяване на бюджетната и финансовата дисциплина.

В момента имаме следната ситуация: 1/3 подкрепиха опозицията в досегашния парламент, 1/3 подкрепиха управляващите и 1/3 гласуваха против едните и против другите. А пък 1/2 изобщо не гласуваха. Тоест, очевидно избирателят търси едно по-широко представителство – едно управление, базирано на по-широка подкрепа, коментира Васил Велев. След което напомни, че до 30-и октомври трябва да бъде внесен проектобюджетът за 2015-а г. Той е на мнение, че това трябва да бъде извършено едновременно с актуализацията на настоящия бюджет, но не с обсъжданите от служебния кабинет параметри.

Като друг важен и спешен проблем за решаване Васил Велев посочи проблемът с КТБ, който “ако не се реши в обозримо бъдеще, има риск да пострада цялата система – не само банковия, но и небанковия финансов сектор”. Сред спешните проблеми, чакащи новото правителство Велев изброи и дисбалансите в енергетиката, както и големите енергийни проекти, които в момента са на кръстопът.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.