Васил Велев: Има един виновник за КТБ и това е БНБ

Над 500 хил. български граждани са засегнати пряко или косвено от проблемите в КТБ. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, на срещата между банкови експерти, представители на синдикати и работодатели, с участието на омбудсманът Константин Пенчев. По думите на Велев, цитиран от vesti.bg засегнатите от затварянето на КТБ фирми са десетки хиляди, а ощетените работници са стотици хиляди. Според Велев за всичко това има един един виновник и това е БНБ.

“Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. БНБ не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата”, изтъква Васил Велев. Мнението му се подкрепя и от други участници в срещата. Според тях, действащото законодателство разполага с всички необходими средства, които БНБ може да предприеме за оздравяване на банката, но вместо това бездейства.

Проблемът с КТБ е системен и значим за цялата нация и затова с него трябва да се занимае Консултативният съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ, предложи на срещата председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев. Той е на мнение, че “бедствието КТБ е общонационален проблем” и ако бществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно. Дончев изтъкна, че колкото повече се бави БНБ с решение, толкова е по-малка е вероятността това да се случи, а възможните решения са много – има възможност блокираните средства да заработят, да се превърнат в капитал на банката.
По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов огласи свое открито писмо до гуверньора на БНБ Иван Искров, в което остро критикува както медийните изяви на самия Искров, така и действията на БНБ по особения надзор и забавянето на информацията за реалното състояние на банката и възможните решения.
В последните месеци омбудсманът Константин Пенчев също нееднократно и много остро критикува БНБ, която обвини, че е абдикирала от проблема, а юридическите й аргументи по казуса с КТБ са неиздържани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.