Васил Тончев: И във Варна, и в страната още не е намерена алтернатива

„Това, което става във Варна, е показателно и за страната. Хората все още не са намерили алтернатива на сегашното статукво и продължават да я търсят. И затова си мисля, че и ако в страната скоро има избори, резултатът ще е същият”, коментира директорът на социологическа агенция „Сова Харис” Васил Тончев пред „Фокус”. По думите на социолога, безспорно е, че избори трябва да има, безспорно е, че този парламент не е устойчив на базата на това, че няма стабилно мнозинство. Според Тончев, ясно е обаче, че трябва да има известен период, в който да се извършат редица реформи, включително в парламента и правителството, за да може да се види посоката и изходът от тази ситуация у нас и тогава да се отиде към предсрочни избори.

Тезата, че избирателите във Варна са очаквали балотаж и затова не са гласували се оказа несъстоятелна, казва Тончев. Той е на мнение, че голямата част от избирателите не припознават своите представители във властта и в едната, и в другата кандидатура и съответно пак не се отзоваха. Социологът прогнозира, че този политически модел, който съществува сега, продължава да се възпроизвежда във Варна, а и в страната, само че от все по-малко и по-малко хора. Или казано по друг начин – по-голямата част от хората продължават да търсят друга възможност за защита на своите политически интереси.

Това значи, че властта става все по-несигурна и e очевидно, че трябва да се намерят нови субекти, които могат да обслужат доверието на хората и да бъдат техни представители, обобщава Васил Тончев.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.