Васил Филипов: “Овергаз” от години дестабилизира държавата

 

“Наблюдаваме криминален водевил. Това е дестабилизация на държавата. Държавата трябва да поддържа равновесие и стабилитет и не бива да допуска да бъде изнудвана в такива моменти”.

Това заяви в предаването “12+3” бившият директор на “Булгаргаз” Васил Филипов в свой коментар за ситуацията със спрените от Нова година доставки от “Газпром” за “Овергаз”, след което държавната “Булгаргаз” започна да подава гориво за клиентите на частната фирма.

Филипов, който в наши дни определя себе си като “газов експерт” демонстрира твърде странен език по отношение на “Овергаз”. От което станаха ясни поне две неща: че изпитва неистова ненавист към частната компания, ръководена от Сашо Дончев, както и че не личи да притежава особени дарби за газова дипломация на международно ниво, например.

“Навремето пратих в канализацията, в кошчето “Овергаз лимитед” на Сашо Дончев, защото си позволяваше да дестабилизира държавата в онези години… Навремето ги изритах брутално, но след това пак се промъкнаха. Нашата държава трябва да реагира, а министър-председателят не да прави изявления, а да хване да им отреже главата на тези, да се национализира тази глутница в България и да се приключи с марката “Овергаз” на българска територия”, заяви Васил Филипов пред микрофона на националното радио. По думите му, “Овергаз” е “една руска фирма, изцяло собственост на “Газпром”, с недотам законни подходи, която взе лицензии в цялата страна, изгради мрежи и продава на българските клиенти между три и четири пъти по-скъпо от газа, който “Булгаргаз” продава на клиентите си в България”.

Бившият шеф на “Булгаргаз” припомни, че през 1996-97-98-ма година “Овергаз” беше част от корпорацията “Мултигруп”. Васил Филипов твърди, че още тогава “те се опитваха да дестабилизират държавата” и препоръча на правителството да извърши щателен одит за това как се е появила “Овергаз” и кой е дал лицензиите на фирмата.

Междувременно от “Булгаргаз” съобщиха, че от Нова година купуват от “Газпром” милион и половина кубически метра газ повече средно на ден, за да могат да компенсира спрените доставки за “Овергаз”. Точните количества на допълнително закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца.

Предстои да се изясни и дали тези количества ще струват по-скъпо. “Булгаргаз” е платила авансово обичайните количества газ и тепърва ще инициира и проведе преговори с “Газпром Експорт” за неприлагане на санкциониращи мерки, въпреки увеличените заявки за доставка. Това най-вероятно ще се случи след 11 януари, когато свършват празниците и почивните дни в Русия, съобщи по БНР представител на висшия мениджмънт на държавната компания.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.