Вашингтон отказа да кръсти улица в чест на Димитър Пешев

Плановете за преименуване на улица в американската столица Вашингтон в чест на български политик, на когото се приписва спасяването на еврейското население в страната през Втората световна война, неочаквано удариха на камък, съобщи БГНЕС.

Вместо да получи зелена светлина, молбата на българското посолство разпали дебат за това колко коректно разглежда България своето минало.

Вследствие на искането Градският съвет на Окръг Колумбия помоли американския Мемориален музей на Холокоста да разгледа писмото на посолството. Ръководството на музея обаче подчерта, че нито последната декларация на българското правителство, нито писмото разказват пълната история.

За оценката на Музея на Холокоста във Вашингтон са информирани посланик Елена Поптодорова, председателят на парламента в София Цецка Цачева и общинският съвет на Вашингтон още на 2 април 2013 г.

Музеят на Холокоста във Вашингтон не отрича, а се въздържа от признаване на ролята на България за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта. Това заяви пред Дарик посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Тя обясни, че идеята за кръщаване на кръстовище в столицата на САЩ на Димитър Пешев, който има ключова роля за спасяването на българските евреи, идва от американски евреин и единствено е подкрепена от посолството ни.

Поптодорова обаче призна, че „сдържаната” позиция на Музея на Холокоста датира най-малко от преди десет години, когато самата Поптодорова се е опитала да организира честване на 60 години от спасяването на българските евреи. „Сблъсках се с една много подчертана сдържаност от страна на музея за всякакво отбелязване за спасяването на тези близо 50 000, само защото страната ни не поема отговорност за 11 343-мата загинали в нациските лагери от Северна Гърция и нацистка Югославия”, коментира посланикът ни в САЩ.

Поптодорова съобщи още, че е изпратила в Градския съвет и снимки на паметника на Димитър Пешев в Йерусалим.

Ето и пълният текст на писмото, изпратено от Музея на Холокоста във Вашингтон до градския съвет на окръг Колумбия, публикуван от БГНЕС:

 

Госпожо председател,

Пишем ви, за да изразим сериозното си безпокойство относно събитията в последно време, които показват, че българското правителство и българският парламент са опитали неотдавна да изопачат истината относно историята на Холокоста в България.

Исторически факт е, че българската еврейска общност, макар и пострадала от значителни дискриминационни мерки, оцеля непокътната през Втората световна война. Заслугата е на някои български политици и духовници, които, впрочем, способстваха за оцеляването на техните съграждани. Но техните достойни за възхищение дела не трябва да бъдат опетнявани от изопачаването и отричането на отговорността на българската държава за арестуването, депортирането и в крайна сметка убийството на 11 343 евреи от Тракия и Македония. Справянето с политически предизвикателства не дава право на нито един държавник да манипулира историята.

Неприемливо е представители на българската държава да казват, че България е "окупирана от нацистите страна" и да твърдят, че окупираните от България територии "от Северна Гърция и Кралство Югославия по онова време са били под германска юрисдикция".

Историческите документи, както показа богатата документация в българските архиви, ясно сочи, че Бюрото на комисаря по еврейските въпроси в рамките на българското правителство е задействало дискриминационни закони срещу българските евреи и срещу евреите от Тракия и Македония. По същия начин българското правителство въвежда мярката, предвиждаща всички евреи под негова юрисдикция, били те българи или чужденци, да носят еврейската звезда. Българското правителство отказва да предостави гражданство на евреите от Тракия и Македония, въпреки че дава гражданство на неевреите от тези територии. Българският вътрешен министър заедно с комисар Белев депортират евреите от Тракия и Македония. Накрая правителството на България плаща билетите за влака на евреите, които скоро след това ще бъдат убити. Напълно вярно е, че германците оказваха значителен натиск върху правителството да извърши депортациите. Но, както знаем, когато българските власти се противопоставят на депортациите, те са много успешни в своето начинание. Като съюзник на Нацистка Германия България е суверенна страна, контролираща своето законодателство и правни мерки.

Грубите и непочтени опити за изопачаване на историята на българските евреи са обида за жертвите на Холокоста и вредят на имиджа на България, която доскоро беше възприемана като страна, която се отнася коректно към тъмните сенки от миналото.

В съответствие със своята мисия Мемориалният музей на Холокоста в САЩ, американска федерална агенция, ще продължи да наблюдава внимателно тази злощастна тенденция. Вярваме, че новото правителство на България ще покаже по-умерен подход в отношението към историческите факти и няма да позволи да бъде манипулирано да следва насока, която вреди на репутацията му.

 

На снимката: Музеят на Холокоста във Вашингтон

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.