ВАС потвърди окончателно уволнението на Кокинов

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди окончателно уволнението на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Той беше отстранен след изтеклите записи на разговори между него, бившият премиер Бойко Борисов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов в дома на Борисов в Банкя. Решението на съда е окончателно.

От разговорите стана ясно, че Кокинов запознава Найденов с движението на разследването срещу него, както и преразказва на Борисов резултатите от проверката на мобилното подслушване в МВР, които към онзи момент още не бяха публично обявени. Пред тях Кокинов споделя и намерението си да се кандидатира за апелативен прокурор на София.

Няколко месеца, след като разговорите изтекоха, проверка на прокуратурата не откри някои от участниците да е извършил престъпление.

Петчленният състав на съда изцяло потвърждава решението на първата инстанция. Кокинов вече обяви, че иска да работи като адвокат, затова и обжалваше решението на тричленния състав.

По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише в следващите две години след освобождаването му.

В момента Кокинов работи е юридически консултант в кантората на Иво Найденов и го съветва юриста по делото за убийството на Яна Кръстева.

“Записан по незаконен начин, но разпространен в публичното пространство и станал достояние на обществото, разговорът разкрива модел на поведение на магистрат на ръководен пост в съдебната система, несъвместим с етичните задължения по Кодекса за етични правила на българските магистрати и очакванията на обществото..

Това, че жалбоподателят няма как да предвиди възможността да бъде незаконно подслушван в дома на министър-председателя (довод в касационната жалба), не означава липсата на виновно субективно отношение към действията, с които е нарушил етичните правила за поведение на българския магистрат и е накърнил престижа на съдебната власт”, отбелязват съдиите в решението си.

В него те коментират това, че Кокинов е споделил с Борисов, че иска да се кандидатира за апелативен прокурор на София. Съдиите отхвърлят тезата на бившия обвинител, че той не е търсил подкрепата на тогавашния премиер, защото не бил инициирал срещата.

“Няма значение по какъв повод Николай Кокинов е поканен на среща в дома на Бойко Борисов. Но след предоставяне на информация за резултата от прокурорската проверка е изложил желанието си да стане апелативен прокурор”, пише в решението на съда.

Съдиите смятат, че Кокинов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, защото е предоставил сведения от проверката за нерегламентираното подслушване в МВР на премиера. В решението си съда цитира показанията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, според който след като Кокинов напуска Банкя, Борисов е провел разговор със заинтересованите от резултатите на проверката.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.