ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Докладът на Alix Partners за КТБ не бил най-секретното нещо на света, ще го публикуват в интернет

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението, с което остава без уважение жалбата на основните акционери на КТБ срещу отнемането на лиценза на банката, съобщи пресцентърът на съдилището.

Сега в СГС може да започне по същество делото по обявяването на КТБ в несъстоятелност.

Петчленен състав на ВАС, председателстван от председателя на съда Георги Колев, потвърди решението на тричленния състав на съда, според което акционерите в КТБ нямат правен интерес да обжалват решението на БНБ за отнемане на лиценза.

Срещу отнемането на лиценза на КТБ жалби във Върховния съд подадоха акционерите “Бромак” ЕООД”, “Бългериън Акуизишън Къмпани”, отстраненият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и Вера Архундова.

С определението си от днес съдът оставя без уважение и искането на акционерите за отправяне на преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз за това кой има правен интерес да оспорва отнемането на банков лиценз.

ВАС отказва повторно и на искането на адвоката на “Бромак” Менко Менков за отвод на председателят на състава Георги Колев, който е и председател на съда. Решението е окончателно.

Адвокатите на акционерите на банката обявиха, че след днешното решение на съда ще търсят правата на клиентите си в международни съдилища.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.