Вършбоу: Заради Украйна САЩ вече третира Русия като неприятел

Зам.-генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу заяви, че анексирането на Кримския полуостров от Москва и действията по дестабилизирането на Източна Украйна са заставили водения от САЩ съюз да започне да третира Русия повече като неприятел, отколкото като партньор, предаде АП.
Това е повратна точка в десетилетните усилия на НАТО да се сближи с Москва, допълни Вършбоу по време на брифинг. Зам.-генералният секретар на НАТО допълни, че алиансът обмисля нови мерки, които да откажат Русия от каквато и да е агресия срещу страните-членки на НАТО, с които граничи, какъвто е случаят на балтийските държави. Александър Вършбоу каза, че сред възможните ходове на НАТО е разполагане на по-значителен брой съюзнически бойни сили в Източна Европа – за постоянно или на ротационен принцип.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт. Както вече бе съобщено, МВФ обеща 17 млрд. долара за Украйна, но с уговорката, че ако централното правителство изгуби действителния контрол над източните региони, то програмата ще бъде преразгледана

“Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции”, се посочва в съобщение на МВФ. Според финансистите от Вашингтон източните украински области – Донецк, Луганск и Харков – дават 21% от БВП на страната и около 30% от производството й.

В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната. Корективни мерки към програмата за реформи, изисквани от МВФ, също могат да бъдат обмислени, посочи фондът. Сумата от 17 млрд. долара МВФ отпуска на Украйна в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 млрд. долара, в който участват и Европа, и Световната банка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.