Варненската прокуратура повдигна обвинения за смъртта на работниците в хотел “Вероника”

Окръжната прокуратура във Варна повдигна обвинения за смъртта на четиримата работници при срутването на хотел “Вероника” в комплекс “Слънчев ден”.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -“Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител – “Бултранспорт груп” ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел “Вероника”.

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма “Дигинг” ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

От прокуратурата обясняват, че за извършване на строителната дейност по събаряне, на 8 април са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение “Подписка”. Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

На 8 април, при разрушаване на 10-етажният хотел “Вероника” в курортния комплекс “Слънчев ден” във Варна сградата се срути и под руините загинаха четиримата работници, пратени там да режат арматурата на носещите колони.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.