Върхушката минава като вихрушка през трупа на МВР

Аз многократно съм писал за неадекватното и непрофесионално противодействие на престъпността – конвенционална и организирана – от страна на МВР. Изтъквал съм и причините за това. Огромна част от причините за тоталната неадекватност на МВР са политически, системни, управленски, организационни. Всяка поредна власт вече няколко правителства постоянно разбива МВР и спецслужбите. Някои министри и ръководители на службите са трагико-комични или комично-трагични фигури. Коя система може да издържи на такава брутална намеса? На такъв въпиющ непрофесионализъм? На такова систематично съсипване? Олигархията и послушната й марионетъчна власт нямат нужда от силна система за вътрешна сигурност, защото тя е имунната система на държавата и първи обект на нейната истински полезна и загрижена за държавата, обществото и гражданите дейност би била тя – върхушката, която реално владее страната и я задушава в похотливата си прегръдка.

Ето защо тук искам да поставя следния въпрос – когато властта системно разбива цялата система за вътрешна сигурност, не би ли трябвало вярната ни позиция да подкрепи всяко усилие на тази система да се защити от систематичното й унищожаване и унижаване?

Вместо това ние се вглеждаме в конкретния облик на МВР, плюем и хулим неговите редови служители, чието ниво и ценз, възпитание и култура са следствие от погрома над МВР, вместо да насочим погледите си, изпълнени с гняв към политическата върхушка, която като вихрушка минава през трупа на МВР и е причината за всички гангрени и прокази, които разяждат системата за вътрешна сигурност като цяло и МВР в частност…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.