Въпросителни около нов случай на отнемане на дете от родителите

Преди време историята на Тереза от Кнежа, потресе България. Социалните отнеха детето на майката заради задължения към ЧЕЗ за 400 лв. Такава участ има и семейството на Иван Драгомиров от село Люлин. Екип на предаването “Добро утро, България!” на ТВ7 посещава дома на Иван и Снежана, които разказват своята драма пред камерата.
Иван загубил работата си и започнал да търси помощ от различни социални организации. Те обаче му казали, че не могат да бъдат от ползва в неговия случай. Въпреки това, един ден, когато бащата не е в дома си, социални работници идват и буквално изтръгват детето от ръцете на майката.
Юлиян Тодоров се свързва със семейството във Facebook. Той е на мнение, че Драгомирови са станали жертва на неспазена процедура. Подобно вземане на дете се прави само в случай, че е доказано, че то живее в риск, а случаят изобщо не е такъв.
Румяна Герова – началник на дирекция “Социално подпомагане”, обясни пред ТВ7 действията на служителите, като подчерта, че когато социалните работници са посетили дома на малкия Даниел, те са станали свидетели на видимо опасни за детето условия. То било навлечено с много дрехи, тъй като температурата в помещението била под 10 градуса. До леглото му имало разпръснати пластмасови бутилки, а непосредствено до него имало и газова бутилка, с която майката и свекър й твърдели, че се отопляват. Двамата потвърдили, че Даниел, който е на годинка и четири месеца, се храни предимно с боза и понякога с мляко. Работниците преценили, че всички тези фактори застрашават живота на момченцето и го отнели от майка му.
Герова обясни, че детето е изведено по спешност, не за дълъг период и има шанс да бъде върнато в биологичното му семейство. В момента то вижда родителите си три пъти в месеца, а те се срещат с психолог, който се опитва да подобри техните родителски умения. Румяна Герова обясни, че детето няма привързаност към майка си и баща си.
Юлиян Тодоров обаче твърди, че има данни за нарушения в схемите с приемната грижа в България. Според него целенасочено се търсят семейства, които живеят на ръба на бедността, отнемат им се децата, за да се усвояват пари по програми. Той е твърдо убеден, че хората трябва да подпомогнат семейството да направи ремонт на жилището, за да отговаря на условията и да помогнат на истинските родители на Даниел да си го върнат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.