Външно предупреждава за рискове от пътуване в Турция

До този момент българските дипломатически и консулски представителства в Турция не разполагат с информация за пострадали български граждани след опита за преврат, съобщава пресцентърът на МВнР.

“Във връзка с продължаващата напрегната обстановка в Турция след опита за военен преврат от 15 юли Министерството на външните работи информира българските граждани, че са налице симптоми за овладяване на ситуацията от законно избраното правителство на Република Турция, но рисковата обстановка в страната, включително в района на столицата Анкара, все още не е преодоляна напълно”, посочват от Външно.

Нивото на опасност налага придържане към всички вече направени препоръки към българските граждани, които преминават транзитно през Турция или пребивават временно в страната, включително в турските курорти.

Ситуацията с въздушния транспорт в Турция постепенно се нормализира

От министерството препоръчват гражданите, които се на почивка в Турция, да удължат по възможност престоя си до пълното нормализиране на обстановката. Полетите от и за летище “Ататюрк” в Истанбул не са възстановени напълно. Изпълняват се единични полети до отделни дестинации. Всички полети от Истанбул до София през днешния ден са анулирани, информират от МВнР.

Всички ГКПП между България и Турция са отворени за трафик, но от турска страна се правят засилени проверки, което води до забавяне на преминаването.

Всички дипломатически и консулски мисии на България в Турция работят денонощно, като във всяка една от тях е създаден кризисен щаб, който докладва постоянно в МВнР.

Създаден е регистър на българските граждани, потърсили съдействие на дежурните телефони в нашите мисии, както и регистрираните в сайта “Пътувам за” с оглед на тяхното локализиране и своевременното им информиране за развитието на ситуацията.

Във всички мисии е създадена организация за приемане на всички телефонни обаждания на българските граждани и тяхното систематизиране.

Премиерът Борисов нареди всички служби да следят ситуацията в Турция

Генералното ни консулство в Истанбул предприе мерки за евакуация на над 50 български граждани от засегнатите райони в града, включително от летище “Ататюрк”, и транспортирането им до Генералното консулство. Осъществен е постоянен контакт с ръководителите на група деца, участници в спортно състезание в град Трабзон.

Местните власти оказват пълно съдействие на българската група.

Консулството в Одрин поддържа постоянен контакт с граничните и с митническите власти на Турция, следи обстановката на гранично-пропускателните пунктове и своевременно информира за настъпващите промени. Осигурено е физическо присъствие на служители на консулството на ГКПП “Кап. Андреево”- “Капъкуле”.

При евентуално възникване на ситуация, застрашаваща здравето и живота на българските граждани, чакащи пред ГКПП на територията на Турция, е осигурено съдействието на турските гранични власти на ГКПП “Капъкуле” за незабавното транспортиране до болнични заведения в Одрин.

Консулството в Одрин информира българските граждани и транспортни фирми за динамиката в транспортната ситуация в района на границата, свързана с възможностите за използване на пътната инфраструктура, публичния транспорт, фериботни връзки и други.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.