Ваньо Шарков: За детска болница в София са нужни 75-90 млн. лева

“От началото на този мандат екипът на здравното министерство не е преставал да търси финансиране за изграждането на детска болница, която да обедини всички структури, които в момента са пръснати в здравните заведения. Основният проблем е финансирането. Ако имаме 15 млн. капиталови разходи за година, едно такова лечебно заведение изисква поне 5-6 пъти по-високи разходи”, уточни по БНТ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Всъщност повече от 30 години сградата на голяма детска болница стои недовършена – на етап “груб строеж” – на територията на Медицинска академия, в близост до Майчин дом. Междувременно съществуващата детска болница на ул. “3 април” бе разрушена, а парцелът продаден на частно лице.

Днес д-р Шарков съобщи, че по програмата за майчино и детско здравеопазване до края на годината са предвидени 2 млн. лева, с които ще бъдат изградени центрове за детско здравеопазване към здравните заведения. От септември е предвидено да започне обслужването на деца с хронични заболявания и малформации.

(Снимка: Крум Благов/е-вестник)

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.