Валерия Велева: Връщането на Доган показва, че ДПС влиза в битка

ДПС влиза в най-тежката битка в своята 26-годишна история. Връщането на Ахмед Доган показва колко сериозно е положението на ДПС. Това ще бъде битка на лидера и сина (между Доган и Местан). Това коментира в студиото на bTV жулналистката Валерия Велева от сайта “Епицентър”. Според нея, партията на Лютви Местан – ДОСТ, е заявка за сериозен политически проект и ДПС трябва да отстои своите избиратели, да приобщи тези, които се опитват да избягат – „затова Доган се върна“. По думите на Валерия Велева, явно синът е станал достатъчно силен, за да се върне Доган и е учудващо, че всички подценяват тази битка.

Преди ден делегатите на ІХ национална конференция на ДПС приеха промени в устава на партията, с които дадоха права на почетния председател Ахмед Доган да свиква заседания на Централното оперативно бюро (тясното партийно ръководство), на Централния съвет (разширеното партийно ръководство) и на Централната контролна комисия. Така и Доган, освен новоизбрания оперативен председател Мустафа Карадайъ, ще може да се намесва в партийния живот.

Валерия Велева и социоложката Мира Радева демонстрираха противоположни позиции в оценките си за новоизбрания оперативен председател на ДПС. Според Велева “Доган се връща с идеите и визиите си, но взема до себе си млад човек – Мустафа Карадайъ, когото ще отглежда като лидер”. А по думите на Мира Радева, новият оперативен председател Мустафа Карадайъ „не излъчва нищо“ и „прилича на пионка“, а всички знаят, че той ще е лицето на Доган. На което Велева отвърна, че „Местан беше отглеждан като лидер 19 години“.

Валерия Велева и Мира Радева коментира и вече гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс – въвеждането на задължително гласуване и отпадането на избирателен район “Чужбина”. Двете анализаторки се обединиха около мнението, че тези промени са политически гаф. Според Велева това е харакири и е следствие от липсата в ГЕРБ на силен кандидат за президент.

Радева се съгласи и добави, че липсата на експертни мнения, които да бъдат консултирани, е довело до поредица от панически ходове и недомислици. „Тоталитарните ни привички не са ни напуснали за тези 25 години“, добави тя. Според Радева очевидно вторият мандат идва в повече на всяка партия и започват издънките. “За мен истинският проблем е, че тоталитарното ни мислене не може да роди друго освен някаква форма на тоталитарен плурализъм”, каза социоложката.

Велева припомни, че всяка партия, която е пипала Изборния кодекс в 12 без 5, е губила следващите избори.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.