Валери Жаблянов: КСНС не може да е над парламента

Категорично не е вярно, че България е закъсняла с официална позиция по въпроса с Украйна, коментира депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по външна политика Валери Жаблянов. Той подчерта, че през цялата минала седмица между парламентарните групи в парламента са се провеждали консултации за обща позиция на НС и включително е имало дискусия в Комисията по външна политика по подготвената позиция. По думите му тя не се различава съществено, от това, което е било съобщено вчера на КСНС, с едно изключение – по инициатива на БСП е фигурирал текст категорично против въвеждането на икономически санкции срещу Русия.
“Този текст не беше приет от две от партиите, участвали в обсъжданията. Даже от ПП ГЕРБ казаха, че не могат да приемат декларация на НС преди да има обсъждане на КСНС. Нашата позиция беше ясна, че КСНС не може да стои над българския парламент. Ние сме в парламентарна, а не президентска република”, категоричен бе зам.-председателят на външната комисия. Според Валери Жаблянов друго смущаващо е позицията на президента, който преди няколко дни във Виена е развил едни екстравагантни политически тези, че България също може да бъде потърпевша. Той бе категоричен, че по негово мнение тези тези са несъстоятелни. “Кога президентът е искрен? Когато обявява заседание на КСНС или когато изнася лекции във Виена?”, попита Жаблянов. По думите му това, което президентът е развил като тези във Виена, е изключително смущаващо и отхвърля европейската позиция, която е за диалог с Русия.
На въпрос дали БСП ще подкрепи идеята на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс, за да се реши ситуацията с ЦИК, той Отговори “Ситуацията в ЦИК се получи в резултат на действия на президента и единственият път това да се реши е след като той си промени указа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.