Валери Жаблянов: Хората вече не виждат смисъл в политиката

Това, което се губи на българските граждани в политиката, е здравият смисъл, коментира депутатът от Коалиция за България Валери Жаблянов пред БНТ. Той подчерта, че това, което става в парламента е достояние на всички граждани и според него те си задават няколко въпроса: "Защо тези, които искат да внесат вот на недоверие на правителството, не го подкрепят?", "Защо ГЕРБ не влизат в пленарната зала или влизат и не се регистрират?" и "Какъв е техният аргумент, защото до момента не е представен такъв?".

Жаблянов изрази мнение, че въпросът за работоспособността на българския парламент е в желанието на политическите партии да работят. Депутатът обаче коментира, че няма как да се решават проблемите на българските граждани, когато избраните да ги представляват не отиват в парламента. "Когато и политическите партии, особено тези от десницата, които през годините на прехода никога не потвърдиха своята привързаност към парламентаризма, атакуват парламента от вън и от вътре, на БСП не остава нищо друго, освен да се придържа към Конституцията и да устоява", заяви Валери Жаблянов. Според него технологията, по която е създаден хаоса в българския политически живот е следната: Борисов казва, че до май няма да има избори, след една седмица заявява, че ще внесе вот на недоверие на правителството за цялостна политика, същата вечер казва, че няма да е за цялостната политика, а за едно конкретно министерство, след това обяснява, че правителството няма легитимност, внася вота и не го подкрепя.

Жаблянов припомни, че месец и половина ГЕРБ не е присъствала в НС и коментира, че продължава същата линия на поведение на ерозия на парламента, която е започнала по време на управлението си, което е било "определено премиерско републиканско управление принизяващо парламента и подкопаващо стойността му". Депутатът-социалист изрази съжаление, че един парламент избран от българското общество не може да бъде пълноценен, само защото егото на един човек в държавата е толкова голямо, че не може да го преглътне. "Ако не разберем, че парламентът е колективно усилие и че не може един човек да прави заложници цяла държава, няма да вървим напред", заключи Валир Жаблянов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.