Валери Симеонов: Навсякъде в енергетиката се е крало много здраво

Няма сектор в енергетиката, в който да не се е крало, и то много здраво. Има такива дивотии като ВЕИ-та, които са присъединени, а въобще не съществуват, не са построени, нямат никакви строителни книжа. Има разминавания в мощностите – злоупотребите са навсякъде. Това съобщи председателят на временната парламентарна анкетна комисия за енергетиката Валери Симеонов в студиото на ТВ7. По думите на председателя на ПГ на Патриотичния фронт, имена на бивши и настоящи политици са “лъснали” при проверките на комисията, а политици и/или техни близки са се “облажили” порядъчно.

Валери Симеонов даде пример с най-голямата ВЕИ-централа на Иво Прокопиев, която била присъединена в енергийната система с двойно по-голяма мощност от посочената в строителните документи Според Валери Симеонов Иво Прокопиев има “десетки, даже стотици” ВЕИ-та, които са били изградени по времето, “когато са се правили най-големите далавери”, а всичките му фирми са претърпели “странни метаморфози”.

“В началото името му (на Иво Прокопиев) е фигурирало във всички, но постепенно и по незнайни причини то е заличено и накрая собственик на мощностите се оказва неговата секретарка, обясни подробно Симеонов. Депутатът говори и за “не по-малко скандален случай”, който още тази седмица ще бъде изпратен до компетентните органи. Става дума за бившата председателка на ДКЕВР Светла Тодорова, която по думите на Валери Симеонов, с писмо е изопачила законови разпоредби и е дала възможност за злоупотреби за 52 млн. лв., с които да се облагодетелстват ЕРП-тата.

Валери Симеонов припомни, че и в момента Светла Тодорова е член на КЕВР, като е била номинирана от ГЕРБ.

Депутатът посочи като пример за кражби в енергетиката и данните, получени от анкетната комисия при проучванията и събирането на информация за ТЕЦ “Контур Глобул Марица Изток 3” и ТЕЦ “AES 3С Марица Изток 1”, които, според Сименов, са злоупотребявали още с първоначалната си инвестиция – предоставяли са завишени стойности на първоначалната си инвестиция, за да могат да си осигурят висока цена на тока.

„Не на последно място трябва да Ви кажа за големите нарушения в ЕРП-тата, със завишаването на така наречените „външни разходи”. Огромна част от сумите са ги изнасяли по техните държави и техните офшорни фирми. Постигнали са си невероятни условия. С последното решение на КЕВР пак постигнаха страхотни облекчения. Не знам с какви очи, хората свързани с реализацията на електроенергия обясняват, че цената на тока трябвало да се вдигне”, коментира още Валери Симеонов.

Депутатът прогнозира, че ще се наложат още законови промени, за да се пресекат злоупотребите в енергетиката.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.