Валери Симеонов: Гласуването е административно задължение

Гласуването не е конституционно задължение, а административно. Това каза в предаването „Здравей, България” по НТВ председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов, във връзка с предложенията на ПФ за промени в Изборния кодекс, в които се предвижда 50 лв. глоба и три месеца без социални помощи, ако не гласуваме. Тези предложения за изменения и допълнения в Изборния кодекс бяха приета на първо четене заедно с още 10 законопроекта, свързани с упражняването на избирателното право.

Според Валери Симеонов не е необходимо да се променят други закони освен Изборния кодекс. Попитан дали не се питеснява, че дори да бъде прието, задължителното гласуване ще падни в Конституционния съд, Симеонов отговори, че няма нищо, което да не може да бъде променено, ако държавата го иска и защити тезата, че гласуването не е конституционно задължение.

„Това е административно задължение. Например в Конституцията не пише, че трябва да ви глобят, ако минавате на червено”, каза Симеонов. Според него, освен плащането на данъците, българският избирател няма други задължения – „нито задължителна казарма, нито задължително гласуване”. По думите на съпредседателя на ПФ, в случая не става въпрос кой за кого ще гласува, а за едно задължение за всеки български граждани, произтичащо от същността на демокрацията.

“Какво е това управление, в което управляващите са избрани с 15 % ? Задължителното гласуване ще легитимира избраното управление. Второто е ангажираността на хората към този процес. Това ще ги ангажира и ще ги направи по-отговорни”, коментира Валери Симеонов.

Депутатът от ПФ подчерта ,че задължителното гласуване е факт в много европейски държави. Всъщност то съществува само в четири страни от Стария континент – Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург.

В Холандия задължителният вот е въведен през 1917 г., но е отменен през 1967 г. Франция гласува задължително само за Сенат. Австрия се прости със задължителното гласуване през 2004 г. на федералните избори за президент, когато провинция Тирол последна и за последен път гласува задължително.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.