Валери Димитров: Ситуацията в банковата система няма нищо общо с 1996 година

Сиуацията в банковата система днес няма нищо общо с 1996 година, категоричен беше в ефира на „Нова телевизия” бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който е и един от авторите на закона за валутния борд.

Той припомни, че преди 18 години е имало банки, и то държавни, в лошо състояние, слаба банкова система и не е имало Фонд за гарантиране на влоговете. Все пак, въпреки липсата на подобен фонд, е бил приет закон за защита на влоговете и хората не са изгубили спестяванията си.

Днес банковата система е добре капитализирана, банките са „здрави”, а и има фонд, който гарантира всички влогове до 100 хил. евро или 196 хил. лева, допълни Димитров. Той посочи още, че огромна част от депозитите в банките са под тази стойност.

„БНБ е добра надзорна институция”, допълни още той. Според енго няма опасност за валутния борд, защото има свръхпокритие на лева. Той препоръча БНБ и правителството да работят в синхрон, за да бъде избегната паниката.

В подобни кризи централните банки имат различни действия, с които могат да успокоят обстановката, категоричен беше Димитров. Той посочи два примера – по време на Голямата депресия в САЩ и от по-скорошната история – в Кипър, когато централните банки за определен период ограничават тегленията от влоговете във всички банки.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.