Валери Димитров пак критикува “партийния модел” на Сметна палата

От работата на тази Сметна палата ще си проличи дали членовете й вършат професионално работата си, или изпълняват инструкциите на партийни централи. Това коментира по bTv бившият шеф на одитния орган проф. Валери Димитров. Той беше сменен, след като мнозинството в парламента промени закона за Сметната палата и тя стана колективен орган, в който влизат партийни номинации. По думите на проф. Димитров, това, че някой е избран с политическа подкрепа, не значи непременно, че е нечий слуга. Въпреки това Димитров, който дълги години ръководи Сметната палата, за пореден път огласи мнението си, че „този модел на голяма партийно конструирана Сметна палата е порочен”. Според Димитров, това е станало с помощта на „нескопосан законопроект, който стана закон”.
Бившият шеф на одитния орган отхвърли обвиненията, че е изпълнявал политически поръчки от ГЕРБ, като, по думите му, управляващите са демонстрирали невежество при интерпретацията на докладите за МВР и правителствения авиоотряд: „Тези данни, които бяха изнесени, бяха фалшиви и невярно изнесени”.
„Очевидно аз моите заместници бяхме неудобни за това мнозинство, което искаше да конструира свой модел на Сметната палата”, изтъкна проф. Валери Димитров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.