Валери Димитров подозира финансова измама, организирана от Цв. Василев

Изненадващо се появи инвеститор, който да закупи част от активите на фирмите на Цветан Василев, които обаче до скоро всички институции обясняваха, че не са негови. Сега всички рязко разбраха, че той притежава голяма част от българската икономика и я продава за 1 евро на хора, които никой не знае какви са. Това каза бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на Нова ТВ. По думите му, вече става ясно, че няма ясна граница между небанковият и банковият бизнес на мажоритарния собственик на КТБ и закономерно трябва да се зададе въпросът с чии пари е придобил дяловото участие във всички тези дружества и дали това не е станало с пари на вложителите в КТБ.
Според мен става дума за една крупна финансова измама, организирана от Василев, в която са присвоявани пари на банката, за да може той да придобива активи”, коментира проф. Валери Димитров. Според него, отговорът на всички тези въпроси трябва да бъдат дадени от регулативните органи.

„Хипотезата за сделки с подставени лица, които увреждат банката, не е изследвана от никого. Тя просто липсва”, заяви проф. Димитров.

„Не мога да кажа еднозначно има или няма сделка и кой кой е в тези сделки. Това, което е по-. Почти година след случилото се в КТБ продължаваме да не знаем кой кой е в цялата схема и кое предприятие чие е. Нещо, което трябваше да бъде изяснено от ДАНС и БНБ”, коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Подобен тип сделки, поради редица европейски регулация, би трябвало предварително да бъдат разрешени. Има формални изисквания, които не съм наясно дали са спазени”, допълни той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.