Валери Димитров: Искат да направят от Сметната палата наказателна бригада

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада. Създават се условия институцията да работи под натиска на партийни централи. Това заяви пред bTV председателят на палатата Валери Димитров. По думите му, новият закон дава възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата. „Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или адвокат по семейно право може да стане шеф на Сметната палата”, обясни Димитров.

Освен това колегията начело на институцията ще се избира по партийно квотен принцип. Според Димитров това има смисъл, само ако управляващи и опозиция за представени поравно в ръководството на палатата. „Ще се работи под натиска на партийни централни, ще искат приятни и удобни докладчета”, предрече Валери Димитров. Той е категоричен, че с новия закон се прави опит за реставрация на порочен модел, а мотивите на вносителя са образец на професионално невежество и демагогия и в тях няма нито един смислен аргумент.

Вносителят на спорния законопроект – Йордан Цонев от ДПС – не пожела да дойде в студиото на „Тази сутрин”, обясниха водещите.

Снощи депутатът от ДПС разпространи открито писмо, в което категорично заявява, че няма никакво намерение да става председател на Сметната палата.

Йордан Цонев цитира чл. 5 от проектозакона в ал. 2, точка 2 – който казва: За председател и членове се избират лица, които: не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора.

По думите на Цонев, целта на законопроекта е да подобри работата на върховния одитен орган на страната чрез възстановяване колективния модел на функциониране, какъвто е бил през цялата история от създаването си през 1880 година.

Както вече съобщихме, преди ден германският евродепутат Ингеборг Гресле, която е член на комисията по бюджетен контрол в ЕП, публикува прессъобщение на сайта на Групата на ЕНП, озаглавено: “Българското правителство слага ръка на независимостта на националната Сметна палата”.

Според Ингеборг Гресле, очевидно е, че целта е Сметната палата да бъде направена политически зависима “в страна, за която Европейската комисия отбеляза в последния си мониторингов доклад, че са нужни допълнителни усилия за напредък в борбата срещу корупцията и пълна независимост в борбата срещу организирана престъпност.”

Германският евродепутат посочва, че България е държава, “в която назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Комисията като “непрозрачни ” и са белязани от “силни икономически интереси”. “Ние трябва да се изправим срещу подобно развитие и тяхното въздействие спрямо  еврофондовете”, апелира на сайта на Групата на ЕНП Гресле.

Тя завършва с думите, че по време на съвещание на 28 октомври 2013 г., Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент се е убедила в професионалните и експертни качества на сегашната българска Сметна палата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.