Валери Димитров: Докладът на “Аликс партнърс” ще потвърди, че КТБ е източвана от Цв. Василев

Докладът на “Аликс партнърс” ще потвърди категорично изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама. Той ще потвърди източването на КТБ от мажоритарния собственик Цветан Василев. Това е мащабно вътрешно кредитиране, което противоречи на законите и разумното банкерство.

Това каза по БНР бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Както е известно, очаква се днес депутатите да получат доклада на “Аликс партнърс”, който бе готов още преди половин година. Димитров отбеляза още, че клаузата за конфиденциалност в договора за международното разследване е предвидена заради риска да не могат да се съберат активите в масата по несъстоятелността на КТБ, защото тези, които искат да укрият активи, биха били облагодетелствани.ктб

Все по темата за краха на КТБ бившият председател на Сметната палата за пореден път изтъкна, че в случая е налице пълен провал на управление “Банков надзор” на БНБ, което е проспало мащабната измама, въпреки наличието на всички индикатори за нея.

Трябва да се установи дали има фирми, свързани с Делян Пеевски, заяви още Валери Димитров. По думите му, има обаче безспорни факти, че голяма част от фирмите-получатели на кредити са свързани с основния акционер на банката и той е кредитирал себе си с пари на вложители. Според проф. Димитров парламентът трябва да приеме промени в законодателството, които да не позволяват мащабни измамни схеми зад фасадата на една уж добре просперираща банка.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Ами какво друго да покаже? Естествено, че просто ще покаже, това което вече всички знаем и наблюдавахме безучастно последните години. Василев много добре го разбира това и е почнал яко да хленчи по медиите, които финансира и да се оправдава. Той разгласява какво ще покаже доклада първи, защото после ще се извърти и ще каже, че е манипулиран и той е бил натопен. Друга защита няма, всички видяхме какво вършеше и как с държавните пари трупаше икономическа мощ. Съвсем скоро явно ще бъде екстрадиран и заради това мълчанието му се наруши и сега плюе по всеки, който се сети, за да може да произвежда скандал след скандал и да се отклонява общественото внимание от важният въпрос – Защо този престъпник все още е на свобода?

Leave a Reply

Your email address will not be published.