Валентин Николов: Закриването на БИМ може да обслужва прането на пари чрез хазарт

Трета седмица сдружение “Журналисти за прозрачно управление” очаква отговорите на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ) на въпросите на бизнеса и гражданите за проектозакона за измерванията. Припомняме, проектът предвижда закриване на Българския институт по метрология (БИМ), без да дава яснота кой ще поеме многобройните му функции и как ще бъде финансирана дейността, гарантираща изправността на уредите и коректността на измерванията в България. Дискусията по проекта се случи в Интернет, на сайтовете komentator.bg и strategy.bg, както и в предаването “На плюс” по ТВ+. Ресорното министерство въобще не се включи в дебата по собствения си законопроект. Журналистите от сдружението обаче, докато чакат официалното и така необходимо мнение на принципала, продължават да събират мнения на експерти. Ето какво каза за проекта Валентин Николов, заместник-министър на икономиката в правителството на ГЕРБ, пред ТВ+. “Законът за измерванията, освен всичко друго, отговаря и за изправността на уредите в хазарта. Когато се приемаше Закона за хазарта, а и когато сегашното мнозинство го промени така, че да се облага не оборота, а печалбата, имаше натиск уредите да не минават през БИМ, а да се проверяват в Европа. Ако например една ротативка се настрои некоректно, тя може да отчита невярно печалбата и така собственика да крие данъци. Може също така да се настрои да отчете фиктивна голяма печалба и така да се перат пари. Ако част от дейностите на БИМ отидат при частни изпълнители, могат да бъдат контролирани и манипулирани. Бизнесът има оснавания да се страхува от рекет, защото у нас има много негативни примери какво се случва, когато един държавен монопол стане частен. Трябва да има голямо обществено обсъждане на проектозакона за измерванията и всички въпроси, включително и тези, да получат отговор.” 

2 Comments

  1. Тук се е изявил навярно и главния секретар на БИМ Стоян Стоев. Той е пръв приятел на Валентин Николов, независимо, че сега намери нови покровители от БСП. Освен това са ясни интересите, които проявява към хазарта, тъй като мисли, че там има далавера, а то сигурно е така?!

  2. Този убосник най-добре ги знае работите с монопола. Всички от шайката на тиквата все за монопол на собственият им джоб работеха и разоряваха всеки, който не пускаше паретата в бездънните им джобове! Шайката, во главе с тиквуня, разори над 100 хиляди работоспособни българи, занимаващи се с предприемачество, което папагалите от медиите наричат с чуждата дума бизнес. И те, гадовете, му помагаха за разоряването на тези българи!

Leave a Reply

Your email address will not be published.