“Вадене на зъби” в НС заради промените в Закона за СРС

След близо двучасови дебати с активното участие на депутатите от ГЕРБ парламентът прие на първо четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) със 115 гласа „за” и 81 – „против” – на бившите управляващи.

Основните промени са свързани с изваждането на Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО) от структурата на МВР и обособяването й в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет. Новата структура ще се казва Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) и се предвижда тя да бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в София.

Промените предвиждат възстановяването на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Бюрото ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

Нов момент в закона е въвеждането за първи път на механизъм на контрол чрез бюджета. Предвижда се закрепването на принципа на финансовата обвързаност. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали.

По време на дебатите най-активен бе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в характерния за него стил и тон отправи редица лични нападки към депутати от ДПС и БСП, което предизвика върху му залпов огън от страна на народните представители от двете партии.

Вадене и показване на зъби

Христо Бисеров сравни промените в закона с изваждането на зъбите на ГЕРБ и попита Цветанов: „Боли ли, боли ли като ви вадят зъбите? Да знаете как се чувстваха хората, които мачкахте, на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на заместник кметове, които разхождахте по полиция, съдилища, специални съдилища. Сега като ви вадят зъбите, боли”.

Бисеров не пропусна да припомни на Цветанов, че в момента е обвиняем именно за нарушаване на закона за СРС.

„Разбрах, че добър адвокат сте си хванали – Братя Галеви от ГЕРБ са хванали адвоката на братя Галеви от Дупница. Той е добър адвокат, аз го познавам, може да ви помогне, но най ще ви помогнат самопризнанията”, каза Бисеров, който в предишния парламент бе прогнозирал, че Борисов и Цветанов ще бъдат съдени и ги нарече Братя Галеви от ГЕРБ.

Г-н Цветанов, странно чувство за хумор сте придобили след изборите и след разходките ви из прокуратурата, каза от трибуната Мая Манолова от Коалиция за България и сподели очакванията си Цветанов да каже защо не ГЕРБ не са изпълнили поетия от него ангажимент да промят Закона за СРС. По думите на Манолова, сега парламентът върши работата на ГЕРБ и изпълнява ангажимента на Цветанов. „Правим го, защото не трябва да се злоупотребява със СРС”, посочи Манолова.

Чаршафи със СРС

Антон Кутев от левицата припомни на Цветан Цветанов твърденията на бившия му съпартиец и колега от правителството Мирослав Найденов, че като като вътрешен министър Цветанов е надничал даже под чаршафите на министрите на ГЕРБ.

Ако не сте го правили със СРС, как точно надничахте под чаршафа на Найденов, попита Антон Кутев.

На което Цветан Цветанов отвърна с камъните на Кутев по неговата глава: „Няма да отговарям ни г-н Кутев, само ще му припомня, че при тях заразата от СПИН се разнася по партийна линия, доколкото това беше публично оповестено от него”.

Става дума за едно несполучливо и непремерено изказване от 21 август 2012 година на Кутев за характера на социализма.

"Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си", заяви фриволно Кутев в интервю за електронна медия и така вбеси съпартийката си Корнелия Нинова – факт, който днес Цветанов припомни на Кутев.

Сред атрактивната словесна престрелка между Цветанов и депутатите от БСП и ДПС лидерът на Движението Лютви Местан оповести от трибуната, че занапред неговите съпартийци ще възприемат като комплимент всяка дума, казана от лицето Цветан Генчев Цветанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.