В Узбекистан „цъфти“ памук, залепен заради визитата на премиера

Жителите на Куштепинския район на Ферганска област още не са успели да приберат памука, който залепили обратно в плодните кутийки на растението в очакване на визитата на узбекския премиер Шафкат Мирзияев в областта. Идеята им била да му демонстрират „богатия урожай“.
Памукът от близките полета вече е прибран напълно, но залепената памучна вата на територия от 1,5 хектара и досега остава на храстите в очакване на високопоставения гост, като при това непрекъснато губи от своето качество под въздействието на ветровете и дъждовете, които вече започнаха в Узбекистан, предава местната редакция на Радио „Свобода“.
Един от фермерите пояснява пред медията, че местните власти още не са дали указание за прибирането на залепения памук. Той предполага, че вероятно кметовете все още се надяват Мирзияев да пристигне на посещение в региона.
Радио „Свобода“ отбелязва, че в бившата съветска република и преди е имало случаи, когато преди визитата на президента в някоя област, местните управници са принуждавали хората да залепят обратно върху растенията набрания вече памук. През март тази година жителите на Наманган например са облепили и дърветата с изкуствени цветя по повод пристигането в града на държавния глава Ислам Каримов.
Подобни комични ситуации са наблюдавани и в Русия. Заради визита на Путин в село Благодатний в Забайкалието, властите били принудени да подменят некачествено положения асфалт, върху който се появили пукнатини само два дена след нанасянето му.
През юли за срещата на БРИКС в Уфа властите асфалтирали дори жп релсите. А сградите, които не успели да боядисат за събитието, снабдили с т.нар. „потьомкински фасади“ – т.е. обгърнали ги с красиви постери. С тази технология украсили и порутените жилища в Суздал през 2013 г., където също трябвало да посрещнат руския президент.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.