В Улан Батор Плевнелиев откри паметник на кирилицата

Първият по рода си Паметник на кирилицата беше открит в монголската столица Улан Батор в рамките на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Монголия. Монументът с букви от славянската азбука, бе издигнат в двора на 118-то училище в монголската столица и бе открит в присъствието на монголския министър на културата, посланика на Монголия в София, преподаватели и възпитаници на училището, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

„Тук най-ясно си даваме сметка за величието на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на техните ученици – единадесет века след създаването си кирилицата продължава да се използва от над 300 милиона души от Далечния Изток през Монголия до сърцето на Европа“, каза Плевнелиев в словото си на тържествената церемония. По думите на държавния глава, благодарение на делото на светите братя, българският и монголският народ са близки, въпреки хилядолетната историческа и географска дистанция и споделят не само азбуката си, но и общ културен и цивилизационен код.

Визитата на президента Плевнелиев е в контекста на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Монголия.

Развитието на търговско-икономическите отношения между България и Монголия обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Монголия Цахиагийн Елбегдорж.

„Ще бъдем вашият глас в Европейския съюз и искрен приятел”, заяви Плевнелиев, който определи Монголия като важен партньор и приятел на България в Азия и изтъкна, че се търси всестранно партньорство и сътрудничество.

„Ще надградим двустранните отношения в областта на минното дело, фармацевтиката и козметиката, енергетиката, в земеделието и производството на храни, в информационните и комуникационните технологии, отбраната, както и в играждането на модерна инфраструктура”, изброи българският президент.

Президентът Цахиагийн Елбегдорж от своя страна също открои големия потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения. Според него предстоящият съвместен бизнес форум, който ще се проведе на 12 май в Улан Батор, ще стимулира директните контакти между българските и монголските компании.

Цахиагийн Елбегдорж определи страната ни като „най-добрия приятел на Монголия в Европа“ и благодари за подкрепата на България за задълбочаване на сътрудничеството на азиатската държава с Европейския съюз.

На официална церемония в присъствието на двамата президенти бяха подписани Споразумение за изпълнение на „Програма за техническа помощ в сектор „Земеделие“, Споразумение между образователните министерства на България и на Монголия за реализация на стипендиална програма в областта на аграрните науки за обучение на монголски студенти в български държавни висши училища, Споразумение за научно сътрудничество между БАН и Монголската академия на науките, както и Меморандум за разбирателство между министерствата на външните работи на България и на Монголия.

(Снимка: www.president.bg)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.