В Украйна влиза в сила законът за амнистията

Амнистията в Украйна влиза в сила в понеделник, обяви главният прокурор на страната в неделя вечерта, съобщиха международните информационни агенции.

Законът предвижда освобождаване от наказателна отговорност и сваляне на административните наказания, както и освобождаването на задържани престъпления, извършени по време на масовите протестни демонстрации в страната между 27 декември 2013 г. и 2 февруари 2014 г.

Пълното име на закона е “За отстраняване на негативните последствия и недопускане на преследване и наказание на лица, във връзка със събитията, които са се случили по време на провеждане на мирни събрания”. Според прокуратурата протестиращите в Киев са изпълнили редица условия, необходими за влизане в сила на закона, наричан кратко “Закон за амнистията”. Информацията е публикувана на сайта на украинската прокуратура в неделя вечерта.

Новият закон, който сваля обвиненията срещу протестиращите, влиза в сила ден след като активистите опразниха сградите, които бяха окупирали по време на протестите срещу решението на президента Виктор Янукович да отхвърли търговско споразумение с ЕС за сметка на по-близки отношения с Русия.
Три месеца след началото на протестите опозицията остава на площад Независимост, обещавайки да засили натиска върху властите.
В началото на този месец Янукович одобри закона за амнистията с цел да умиротвори протестиращите след кървавите размирици в Киев, които разтърсиха страната.
Съобщението, че протестиращите ще получат амнистия, дойде тази нощ, след като опозицията склони да напусне окупираните сгради.
Амнистията влиза в сила от 17 февруари 2014 г. и отменя обвиненията, повдигнати срещу демонстрантите, извършили нарушения, казаха украинските протестиращи в свое изявление.
Отстъпките от страна на опозицията предизвика остри критики в неделя на поредното масово шествие на площад Независимост.
Опозиционният лидер Виталий Кличко призна, че решението за освобождаване на кметството е било трудно, но правилно. „Когато си зад решетките, мислиш по различен начин”, каза той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.