В Украйна реабилитираха напълно Юлия Тимошенко

“Днес Върховният съд на Украйна по време на съвместно заседание на всички камари, на което присъстваха 42 от 48-те съдии, сложи край на фалшифицираното “газово дело” на Тимошенко. Установено е, че в действията на Тимошенко няма и помен от престъпление. Това означава, че твърденията, които се разпространяват близо 2,5 години, за сключени неизгодни договори и че Тимошенко е превишила правомощията си, са лъжи”. Това съобщи днес адвокатът на Юлия Тимошенко Виталий Власенко, цитиран от УНИАН и други украински електронни медии.
Власенко, който е депутат във Върховната Рада, коментира, че това решение на съда означава пълна реабилитация за Тимошенко.
Попитан дали реабилитацията на Тимошенко означава, че няма виновни за високите цени на газа в Украйна, Власенко съветва репортерите да видят първо цените на природния газ в Европа, а след това да дават оценки.
„Категорично подчертавам, че съгласно газовия договор Украйна не получава най-скъпия газ в Европа”, каза още депутатът.
Днешната кандидатка за президент на Украйна Юлия Тимошенко подписа през 2009 година като премиер на страната газови договори с Русия след преговори с Владимир Путин. През 2011 г. Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение при подписването на тези договори. Съдът постанови също така Тимошенко да възстанови щетите от 1,5 милиарда гривни, претърпени от държавната компания “Нафтогаз Украйна”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.