В Украйна президентът обяви прекратяване на огъня до 27 юни

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко обяви едностранно прекратяване на бойните действия в югоизточната част на страната до 27 юни, предадоха украински и руски електронни медии, както и повечето световни агенции. Съобщението за едностранното примирие е поместено на сайта на украинското МВР. На практика то е част от мирния план на Порошенко от 14 точки за излизане от кризата в Украйна. По-рано днес бяха огласени някои детайли от този план.

ИТАР-ТАСС цитира думите на Порошенко, че “това се прави с цел терористите да могат да сложат оръжие, а тези, които не го направят, ще бъдат унищожени”, съобщи ИТАР-ТАСС.

Порошенко добавя, че по време на примирието украинските правителствени сили ще стрелят само, ако бъдат нападнати от сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Очаква се амбициозният мирен план на Порошенко да започне да се прилага веднага след влизането в сила на прекратяването на огъня тази вечер, посочва Франс прес.

По-рано днес руски агенции съобщиха, че от началото на годината над 400 граждани на Украйна са пристигнали в Русия и са останали на нейна територия, въпреки че поискалите хуманитарно убежище са само около 6 000. Повечето от тези, на практика, бежанци са рускоезично население от югоизточните части на Украйна, където вече два месеца се води истинска гражданска война.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.