В Украйна отново се води война въпреки примирието

Интензивността на бойните действия в Украйна е достигнала най-високото си равнище от началото на септември, когато правителството и сепаратистите постигнаха примирие. Това се констатира в доклад на агенцията за координиране на хуманитарните усилия на ООН, разпространен снощи. Само през последните две седмици в Донбас са били убити 97 души, а ранените са повече от четиристотин. В документа се подчертава, че тези данни се базират на официалната статистика и че според Върховния комисар по правата на човека и други международни институции жертвите са много повече.
Тревожните констатации в доклада се потвърждава и от данните, пристигащи от Киев. Седем войници от правителствените войски са загинали в боеве в източна Украйна през последното денонощие, съобщиха киевските власти. Вчера са били регистрирани над шейсет престрелки в различни части на Донецка и Луганска област. Бунтовническата крепост Донецк бе под обстрел и тази сутрин, съобщи Франс прес.
На провеждащата се среща на Г-20 в Бризбейн германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз обмисля да наложи още финансови санкции срещу отделни хора в Русия заради кризата в Украйна, предаде Ройтерс.
“Сегашната ситуация е незадоволителна”, каза Меркел и добави, че сега в дневния ред е включване на още хора в списъка. Меркел вероятно ще се срещне с руския президент Владимир Путин в кулоарите на сградата, където се провежда форума. Тя обаче заяви, че не очаква никакви бързи качествени промени след разговора с него.
Срещата на върха на Г-20, чиято основна тема е икономиката, се превърна в сцена на противопоставяне между западните лидери и Путин след съобщенията, че руски войски са навлезли в източна Украйна, посочва Ройтерс.
В петък руският президент Владимир Путин обвини Съединените щати, че подкопават устоите на международните икономически отношения със санкциите, които налагат на Москва. В интервю за агенция ТАСС в навечерието на срещата на върха на страните от Г-20 Путин заяви, че санкциите вредят не само на Русия, но и на световната икономика. Според Путин в световната икономика възникват дисбаланси между стоки и капитали, които се засилват, включително и по политически причини. В тази ситуация страните с развиваща се икономика, които не разполагат с резерви, каквито има Русия, ще се окажат в трудно положение, прогнозира Путин. Той призна, че е възможен катастрофален спад на цените на петрола и другите енергийни продукти и затова Русия е принудена да разработва различни сценарии.
В интервюто Владимир Путин посочва, че руската икономика е готова да се противопостави на евентуална нова вълна на кризата. Путин заяви още, че Русия има достатъчно големи валутни резерви и други резерви на правителството, които ще позволят да бъдат изпълнени всички задължения в социалната сфера, като всички бюджетни процеси и самата икономиката бъдат запазени в определените рамки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.