В Украйна може да бъде назначено ново правителство

В най-скоро време в Украйна може да бъде назначен нов кабинет, заяви и.д. премиер Сергей Арбузов в телевизионно интервю, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Подобна стъпка би била правилна, тъй като ще донесе "увереност на гражданите и инвеститорите, а ние се нуждаем от инвеститори", каза той.

На 28 януари президентът Виктор Янукович прие оставката на премиера Микола Азаров и на правителството, което продължава да изпълнява задълженията си. По конституция това може да продължи до 60 дни, припомня ИТАР-ТАСС. Във връзка със собствените си планове Арбузов посочи, че ще работи в правителството, "дотогава, докато е необходимо и изгодно за Украйна".

Арбузов увери, че икономическите показатели не предполагат дестабилизация на валутата. Той допълни, че за подобряване на икономическата и финансовата ситуация трябва да се съкрати срокът за взимане на решение за новото правителство.

Междувременно украинският външен министър Леонид Кожара заяви, че опозиционният активист Дмитро Булатов, който бе намерен в петък в окаяно състояние близо до Киев, след като е бил подложен една седмица на изтезания, бил "в добро здраве" и имал само "една драскотина на бузата", предаде АФП. "Изглежда, че историята за неговото отвличане и мъчения не е съвсем вярна", каза Кожара в интервю за телевизия "Ал Джазира". "Води се следствие. Физически човекът е във форма и има само една драскотина на бузата", казва Кожара пред интервюиращия в кулоарите на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

Булатов, активист на украинския Автомайдан, разказа в петък, че е бил отвлечен и измъчван повече от седмица. Похитителите му го били, забивали пирони в ръцете му, отрязали парче от едното му ухо, рязали лицето му. Държали го на тъмно през цялото време и затова не можел да разпознае нападателите. Накрая, бил захвърлен в гора извън Киев. Неговият случай шокира Европа и САЩ.

Твърденията на Кожара предизвикаха лавина от коментари на възмущение в Украйна и външното министерство се принуди да обяви по-късно в комюнике, че думите му "не отразяват истинското му отношение към тази трагична ситуация", предаде АФП. Украинското вътрешно министерство на свой ред не изключи възможността  случаят с Булатов да е "постановка, за да се предизвика негативна реакция в страната и в чужбина".

Киевската прокуратура отправи призив случаят с лидера на Автомайдана да не се политизира, съобщи ИТАР-ТАСС. Представител на прокуратурата се обърна към депутатите и представителите на международни организации с искане да не политизират случая и да дадат възможност на следователите да си свършат работата както във връзка с разследването срещу Булатов по обвинение в организиране на масови безредици, така и с разследването на неговото изчезване.

В момента Булатов е в безсъзнание в болница в Киев, а демонстранти дежурят край сградата, за да не позволят на милицията да го арестува. В петък активистът беше включен в списъка с издирваните лица на властите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.