В Украйна е в ход силова операция в Донецка област

В Украйна вече се изпълнява силовата операция в северните части на Донецка област, разпоредена от властите в Киев. Това бе потвърдено от председателя на Върховната Рада и и.д. президент на Украйна Александър Турчинов в началото на днешното заседание на парламента.
„Тя (силовата операция) ще се провежда поетапно, отговорно и уравновесено. Главната й цел е защита на хората. Да бъде спрян терорът, да бъде спряна престъпността, да бъдат спрени опитите за разкъсване на парчета на нашата страна“, каза Турчинов, цитиран от украински и руски електронни медии.
Към обхванатите от протести градове в Източна Украйна са се насочили танкове. Там в редица градове привърженици на федерализацията на страната превзеха и държат административни сгради, идват крайно противоречиви сведения за сблъсъци и убити.
Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна е дал разрешение за използване на въоръжените сили в спецоперацията в източната част на страната.
Освен армейските подразделения срещу привържениците на федерализацията в редица градове в Източна Украйна се предлага да бъдат използвани и „спецотряди на патриоти“, чието създаване oбяви вчера вътрешният министър Арсен Аваков. А също така и батальон на националната гвардия, прехвърлен на изток.
И.д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал заяви, че армията е приведена в пълна бойна готовност.
„В Украйна отново бе пролята кръв, страната предчувства гражданска война. Това е много печално”, пише днес във Фейсбук руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него “причината за украинската трагедия е, че законната власт дори не се опита да запази правовия ред в провинцията, когато там започнаха да окупират административни учреждения”. Украинският народ трябва по легален път “да участва във формирането на модерна украинска държава въз основа на равенство между народите и техните езици. Сам. Без самозванци, националисти и бандити. Без танкове и БТР-и. И без тайни посещения на директора на ЦРУ”, заявява Дмитрий Медведев.
От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров днес отсъди, че прилагането на сила за разрешаването на кризата в югоизточната част на Украйна е неприемливо. „Ключът към разрешаването на проблемите трябва да бъде конституционната реформа”, добави Лавров. Той обясни, че Русия настоява в източната част на Украйна да не се изпращат украински сили за сигурност, което би било в разрез с международните норми. Лавров определи като неприемливо и намерението на Киев да поиска от ООН помощ за операцията в югоизточната част на Украйна.

Украинската екстремистка групировка “Десен сектор” настоя да бъде затворена границата на Украйна с Руската федерация, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявление, разпространено днес от пресслужбата на движението.
“Настояваме да бъдат затворени границите на Украйна и тъй като Русия твърди, че “зелените човечета” не са нейни военнослужещи, настояваме да бъдат ликвидирани тези терористи”, се казва в документа. “Признаваме сегашната власт. При все това действията й според нас са непрофесионални и граничат със саботаж. “Десният сектор” е готов да оглави борбата с всички елементи, враждебни на Украйна”, заявява движението.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?
    Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published.