В Украйна е убит съдия, разглеждал дела срещу демонстранти

Украински съдия, постановил домашен арест за няколко антиправителствени демонстранти, е починал в сряда от огнестрелни рани, съобщава на сайта си руската редакция на „Голос Америки”. В информацията се посочва, че смъртта на магистрата се случва на фона на политическата криза, която продължава вече трети месец и е съпътствана от ръст на насилието.

Според МВР на Украйна зад убийството на съдията биха могли да стоят критици на правителството. Тези обвинения се отхвърлят от лидерите на опозицията, които оценяват твърденията на МВР като част от водената срещу опозицията клеветническа кампания.

По данни на МВР на Украйна, във вторник вечерта 34-годишният съдия Александр Лободенко бил многократно прострелян в гърба недалече от дома си и след няколко часа починал в болница.

От МВР предполагат, че убийството е свързано с работата на съдията, отбелязвайки, че неотдавна той е наложил мерките за неотколонение на неколцина участници в протестните акции, които са участвали в окупацията на правителствени учреждения.

През последните години в Украйна са убити няколко съдии, припомня „Голос Америки”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.