В Централна Европа очакват пика на наводненията

В чешката столица Прага в близките часове се очаква пикът на придошлите води на река Вълтава. Седем станаха жертвите на наводнението, други петима души са в неизвестност. Извънредно положение е обявено в редица райони в Чехия, където положението е още по-тежко и от столицата, предаде БНР.

Германският канцлер Ангела Меркел започва днес обиколка в пострадалите от наводненията райони в Германия, като най-напред ще посети баварския град Пасау. В Пасау в югоизточната част на страната водата е достигнала нива, които не са били наблюдавани от 16-и век насам. В по-голямата част от районите може да се достигне само по вода. Жителите се евакуират на лодки. Затворниците бяха изведени от затвора, който също е под заплаха от наводнение. В града, в който се събират две големи реки – Дунав и Ин, вече се чувства недостиг на питейна вода.

Довечера се очаква и пикът на високите води във Виена, след което опасността от наводнения ще се смята за преминала.

Нивото на Дунав в началото на българския участък е в рамките на обичайното. При Видин тази сутрин е измерено ниво на дунавските води от 506 сантиметра. Покачването за последното денонощие е от 16 сантиметра, а при Ново село са отчетени 475 сантиметра след повишение от 15 сантиметра, съобщи кореспондентката на БНР. Тези стойности са обичайни за сезона, но предвид прогнозираното от Министерството на околната среда и водите покачване на нивото на дунавските води, е обявен жълт код за повишено внимание.

До достигане на критичната за Видин стойност от 7,5 метра, при която се обявява първият етап от плана за реагиране при високи дунавски води, остават около 2,5 метра.

Преди месец критичната граница бе надмината и в продължение на две седмици бяха в сила всички мерки за повишено внимание – ежедневно наблюдение на защитните съоръжения и отводняване на заблатените от високи подпочвени води земеделски земи.

Оперативните органи за защита от наводнение имат готовност за реагиране при прогнозираните от екоминистерството нива, но засега няма абсолютно никакви основания за притеснение.

От Агенцията за проучаване и поддържане на река Дунав в Русе съобщиха, че все още нивото в българския участък е нормално за сезона. Заради дъждовете в Западна Европа след ден, два се очаква да има леко покачване на нивото на Долен Дунав. Специалистите обаче са категорични, че няма да има опасност от заливания.

Според прогнозите на Немската метеорологична служба и Европейския център за средносрочни прогнози във Великобритания се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица.

Обявен е жълт код – повишено внимание за защита при наводнения.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.