Георги Костов: От началото на 2015-а сме задържали 16 000 незаконно влезли чужденци

Близо 16 000 незаконно влезли в България чужденци са задържани от началото на годината в Центровете за имигранти. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова ТВ. Бройката на задържаните на вход, на изход и във вътрешността на страната е относително еднаква – по около 5 000 души. Само в София са задържани около 4 000 души от началото на годината.

Освен това от началото на годината има над 200 задържани, привлечени като обвиняеми, а някои вече са получили присъди за каналджийство. За конкретен канал е трудно да се говори.

„Когато говорим за такива мащаби, нормално е да се приеме тезата, че е привлекателна дейност за престъпния контингент”, заяви Георги Костов. По думите му, всеки задържан първоначално декларира, че е от Сирия, но после се оказва, че има доста от Афганистан и африкански държави.

В сряда вечер повече от 130 чужденци бяха задържани в центъра на София при съвместна акция на МВР и ДАНС.

“Това са лица, които не владеят български език и не притежават документи за самоличност. На този етап не можем да кажем дали са регистрирани като бежанци или са незаконно проникнали в страната”, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Акцията се проведе най-вече в района на няколко малки улички около Лъвов мост и Централни хали, където има десетки хостели, чийто легални обитатели също в повечето случаи са чужденци, най-вече араби. Многото задържани доказват, че страната ни не може да се утешава до безкрайност, че е встрани от големите потоци имигранти, залели Балканите на път за Западна Европа.

По-рано в същия ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отговаря по време на блиц-парламентарния контрол на редица въпроси за ситуацията по границите с Турция, Гърция и Македония.

„Успяваме да се справим с миграционния проблем и да регистрираме всички, които влизат легално, да вземем техните пръстови отпечатъци. Оттук нататък усилията ни са нелегалната миграция, основно от Турция, да бъдат задържани и доведени до центровете за регистрация. Въпреки трудностите, тройното увеличаване на интензитета, успяваме голяма част от хората, които влизат на нашата територия, да бъдат регистрирани”, заяви министър Бъчварова. Тя припомни, че в МВР е разработен оперативен план за три възможни развития за бежанския натиск, за да е ясно какви действия ще се предприемат.

Оказа се, че се работи за разкриването на нови 6 центъра за регистрация на бежанци.

„Проучваме възможността за шест допълнителни центрове за регистрация, за да не допуснем това, което се случва в Македония и Сърбия”, обяви Бъчварова, като подчерта, че това е политиката на правителството, поради което не вижда заплаха за националната сигурност, още повече, че МВР работело усилено с институциите, за да успеят да овладеят бежанските потоци.

„Има труден за представяне по обем бежански натиск в съседните ни държави. Една от причините в България да има около 16 000 бежанци, за разлика от 160 000 през Македония, много повече в Гърция е, че хората и тези, които им помагат знаят, че е много трудно да се мине през българска територия”, каза още Бъчварова. Тя информира още, че на този етап са готови 20 км от планираната 131-километрова телена ограда по границата ни с Турция, като изтъкна, че защитното съоръжение се строи, за да спира нелегалния достъп на имигранти в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.