В Стрелча изпълняват европроекти за над 1,5 млн. лева

Отиващата си 2012 година беше много успешна за община Стрелча, най-вече във финансирането на наши предложения с европейски пари, съобщава кметът Иван Евстатиев пред „Кмета.БГ”. Един от проектите е по Програмата за развитие на селските райони – „Насърчаване на туристическите дейности“- и предвижда по туристическите пътеки около град Стрелча ще бъдат поставени скулптури от гранит на най-значимите у нас и в Европа едри бозайници като балканска дива коза, кафява мечка, вълк, благороден елен и дива свиня. Край скулптурите ще има информационни табла за всеки животински вид, както и описание на проблемите за опазване на бозайниците, казва Евстатиев.

В Община Стрелча  спечелихме и 5 проекта на стойност 1 545 218 лв. към ДФ“Земеделие“, вече са подписани и съответните договори. Иван Евстатиев расяснява, че тези проекти предвиждат изграждане на 5 туристически пътеки с оформени места за отдих с пейки и беседки и засаждане на нова дървесна растителност по маршрути на територията на общината. С еврофинансиране в средногорското градче ще бъде изграден и туристически атракционен комплекс с миниатюри на национални и исторически и културни забележителности, както и съоръжение за спорт и отдих и колоездачна пътека в Стрелча.

Стрелча успя да си върне 135 археологически находки, направени при археологически разкопки на могили под ръководството на д-р Георги Китов и съхранявани до момента в античния фонд на Националния археологически институт с музей към БАН. Занапред те ще са част от експозицията на исторически музей в града, съобщава кметът Иван Евстатиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.