В Страсбург бе приет годишният доклад за равенство между половете

С голямо мнозинство от 441 гласа „за“, 205 „против“ и 52 „въздържал се“ Европейският парламент прие годишния доклад за напредъка на равенство между мъжете и жените в Европейския съюз през 2013г.

Въпреки напредъка през годините за повече равенство между двата пола, в доклада се изтъкват основните политически предизвикателства като разликата в заплащането и пенсиите, борбата срещу насилието над жени, правата на сексуално и репродуктивно здраве, вкл. правото на достъп до аборт и противозачатъчни средства.

Евродепутатите призоваха за окуражаване участието на жените в икономически и политическия живот, насърчаването им да са активни предприемачи и да градят кариери в областта на науката, технологиите и ИТ сектора.

Според българския евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев този доклад е изключително важен за борбата срещу неравенството на половете в Европейския съюз, вкл. в България, и особено за по-активното участие на жените в динамичната европейска икономика.

„Имаме нужда от законодателство, което да инкриминализира работодатели, които използват социален дъмпинг и експлоатират женски труд.“ заяви Илияна Йотова в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Г-жа Йотова призова своите колеги, както и присъстващия на заседанието комисар, отговорен за равенство между половете, Вера Юрова да обърнат внимание и на тежката ситуация на жените в сивата икономика.

„Не става дума за страни от третия свят, а за страни членки. Говорим за черния труд, за сивата икономика, която в страни като България достига например 32%, а в сектора на туризма надвишава дори 60%. Огромната част от тези, които са принудени да работят по този начин са жени – без трудови договори, без право на майчинство, без болнични за деца, без каквато и да било елементарна помощ.“ каза тя. Според проучване, всяка пета българка е работила в сивата икономика, а още толкова жени са били готови да започнат да се трудят в такива условия, но просто не са намерили работно място.

Илияна Йотова подчерта, че в най-скоро време Европейската комисия трябва да помогне за разблокирането на директивата по майчинството. Предложеният текст е блокиран от няколко години от Съвета на министрите и Комисията обяви в навечерието на 8-ми март, че ще оттегли предложението си за преразглеждане. Директивата цели да засили правата на жените, като осигури 20 седмици платен отпуск по майчинство в целия Европейски съюз.

На снимката: Българският евродепутат Емил Радев

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.