В Стара Загора роми бранят с камъни домовете си от насилствено събаряне

Напрежението в ромския квартал „Лозенец” в Стара Загора ескалира тази сутрин, защото малко след
07:15 багери започнаха събарянето на незаконните къщи. Стигна се до сблъсъци между жителите на квартала и полицаите, показа в свой репортаж Нова тв. Повиканите подкрепления от жандармеристи бяха замеряни с камъни, няколко от ромите бяха арестувани.

Има ранени жандармеристи при сблъсъците между полицията и жителите на ромската махала в Стара Загора, съобщи пред Дарик директорът на Главна дирекция „Охранителна полиция” главен комисар Тодор Гребенаров, който е на място при събарянето на незаконните постройки в ромския квартал. По думите му силите на реда продължават да работят и са достатъчно на брой, като правят това, което трябва.

В квартал “Лозенец” цялото общинско ръководство на Стара Загора, начело с кмета Живко Тодоров и председателят на общинския съвет Емил Христов. Междувременно от Пловдив пристигнаха още полицаи и жандармеристи.

Гледните точки на двете страни в конфликта са коренно противоположни. Ромите от квартала за пореден път заявиха, че им е било обещано узаконяване на постройките. На което кметът Живко Тодоров отговори, че той лично никога не е обещавал подобно нещо.

“Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко”, заяви Живко Тодоров пред Дарик и благодари на вътрешния министър Цветлин Йовчев за оказаното от МВР съдействие.

Снимка: Дарик/БГНЕС

Свързани публикации

1 Comment

  1. Това е първият кмет спазващ законите-добри или лоши.Ако съборят всички незаконни постройки,направо да се кандидатира за Министър Председател.Ще има подкрепата на всички българи а и на турци.За тази мъжка работа се искат мъже.Този е първият.Къде са останалите?

Leave a Reply

Your email address will not be published.