В Средиземно море започва руско-китайско военноморско учение

С тържествена церемония в Новоросийск бе открито руско-китайското съвместно военноморско учение “Морско взаимодействие – 2015”, което ще се проведе от 11 до 21 май в Средиземно море с участието на 10 бойни кораба, вкл. ракетният крайцер “Москва”, който е флагман на Черноморския флот на Русия, двата големи руски десантни кораба “Александр Отраковский” и “Александр Шабалин”, ракетоносецът на въздушна възглавница “Самум”, както и китайските ракетни фрегати “Лин И” и “Вей Фан”, съобщи руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

Двете китайски фрегати са от типа бойни ракетоносци Jiangkai II-Class (От типа STELT. Класификация по НАТО 054А+. Бел. на ред.) и са от състава на Северния военно-морски флот на Китай.

При откриването на учението руският вицеадмирал Федотенков и китайският вицеадмирал Ду Цзинчен отбелязаха, че “Морско взаимодействие – 2015” ще послужи за по-нататъшно задълбочаване на практическото взаимодействие между двете страни, усилване на съвместното противодействие на заплахите за безопасността по море.

Руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че целта на маневрите е да се отработят „съвместни действия по охрана на морското корабоплаване в световния океан“, като изтъкна, че учението не е насочено срещу трети страни и не е свързано с политическата обстановка в даден регион.

През януари 2014 г. китайската фрегата от същия клас FFG-546 Янченг беше преразпределена от антипиратски операции в Аденския залив в източното Средиземно море, за да участва в морския ескорт на сирийските химически оръжия, предназначени за унищожаване .

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.