В “Спешна помощ” подправили документите на фатално закъсняла линейка

Подправен от служители в “Спешна помощ” е часът на тръгване и пристигане на линейката при фотографката Елизабет Димитрова, която почина преди дни, докато чакаше неотложна помощ. Както вече писахме, според роднините линейката е дошла след 55 минути и без никаква животоспасяваща апаратура – без дефибрилатор, дори без кислородна бутилка. След което екипът й казал, че нищо вече не може да се направи и нищо не опитал да направи.

Всичко това се потвърди днес, след като шефът на агенция “Медицински одит” д-р Симеон Василев огласи резултатите от проверката по случая.

“Часът на тръгване и пристигане на линейката по констатациите на колегите е поправен. Дежурният екип, в случая колежката, която е била на тази линейка и медицинската сестра предварително е трябвало да подпишат протокол за това, че са проверили оборудването в тази линейка. Те това не са го направили. Оказало се, че не е имало дефибрилатор в линейката. Те, пристигайки на място, не са оказали никакви реанимационни действия, което е огромна грешка на екипа, който е бил на дежурство. Те са констатирали признаци на смърт, но не са направили необходимото, защото е възможно пациентката в този момент да е била в клинична смърт. Просто са констатирали смъртта и нищо друго, което е огромна грешка”, заяви д-р Василев по БНР.

В столичната “Спешна помощ” са назначени едва 50% от съществуващите като щат лекари, а линейките са едва 11. Днес целият персонал на “Спешна помощ” колективно подаде оставки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.