В София Зоран Заев благодари на БСП и ПЕС за подкрепата

„Искам да благодаря на ПЕС, част от която сме и ние, както и на БСП за подкрепата, която и двете партии оказаха на Македония по време на тази криза”. Това заяви зам.председателят на македонските социалдемократи Зоран Заев след срещата си в София със зам.-председателя на НС на БСП Янаки Стоилов. Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Бившата Югославска Република Македония обясни, че целта на днешната среща е била да се изпрати едно приятелско послание между две държави. Другата причина според него е била да се обсъди кризата в Македония с всички детайли и възможностите за нейното демократично разрешаване.

„След кризата в Куманово няма никакви причини да се плашим, че този конфликт може да стане регионален”, увери Заев. По думите му тази криза е била само още една причина да се седне на масата за преговори и да се търсят бързи решения за излизане от кризата. „Надявам се оттук нататък между двете страни да има все повече и по-добри културни, икономически и спортни отношения”, заключи Зоран Заев.

„За БСП най-важна е стабилността и единството на Македония и намирането на политическо решение на сегашната сложна ситуация”,коментира пред репортерите зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. По думите му, ако кризата в Македония продължи, може да се стигне до търсене на други институционални решения, които ще бъдат признак за задълбочаване на проблемите. Стоилов подчерта, че оттук нататък политически сили там трябва да намерят изход от създалата се ситуация. „Ние по никакъв начин не бихме искали да се месим в този процес. Надяваме се, че чрез използване на институционални средства, на възстановяване и развитие на демократичния процес може да се възстанови нарушеното доверие”, каза още зам.-председателят на левицата.

Янаки Стоилов заяви, че днешната ситуация по никакъв начин не би следвало да влияе за дестабилизация на обстановката в региона. „БСП поддържа процеса на разширяване на ЕС и не бихме искали Западните балкани да се превърнат в сива зона. Разгарянето на конфликтите и използването на която и да е от страните за геополитически сблъсък може да предизвика допълнителни усложнения в нашия регион”, заяви той.

Стоилов подчерта, че посещението на македонските социалдемократи в България трябва да се възприеме и като знак за трайните отношения между нашите две държави и възможността да се търси решение на политическата криза в Македония. Според него, когато обстановката в Македония е по-благоприятна, двете страни ще могат да работят за развитие на икономическото трансгранично сътрудничество и транспорта.

Снимка: Пресцентър на БСП

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.